Category

Lectures

Nils Fischer

By | Lectures, News

EN/ Nils-Peter Fischer, Dipl.-Ing. Associate Director, Zaha Hadid Architects Nils joined Zaha Hadid Architects in 2004 and has developed a large design portfolio spanning Europe, the Middle East and Asia, with a focus on cultural facilities such as Performing Arts Facilities and Museums as well as projects involving novelty design, engineering and construction solutions. In recent years, he has been working on complex high-rise structures. Nils co-leads Cluster 1, a business unit within Zaha Hadid Architects focusing on large cultural, infrastructure and transportation projects. Nils has an academic background in experimental computational geometry. He studied in Germany and Italy and…

Read More

Elisa Brusegan & Massimo Triches, Babau Bureau

By | Lectures, News

EN/ Elisa Brusegan & Massimo Triches Babau Bureau Babau Bureau is a project bureau strongly connected with academic research, based in Venice and led by architects and PhD in Architectural Composition at University Iuav of Venice. Babau Bureau focus on an holistic approach, refuses the idea of unique style and believe in the necessity of theories based on different contexts and degrees of human dimensions. Among others, the main research issue concern the relation and the limit of private / public spaces, the possibility of a new contextualism for the contemporary city. All works affects different scales as custom furniture…

Read More

Charlotte Malterre-Barthes

By | Lectures, News

AL/ Charlotte Malterre-Barthes është  arkitekte, urbaniste dhe dijetare bashkëkohor. Studioi në Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Marseille, në TU Vienna, dhe ETH Zurich. Pas praktikës në Coop Himmelb (l) au, në vitin 2003 mori diplomën magna cum laude nga  Women Social Centre në Baghdad, duke trajtuar përfshirjet Sociale dhe Politike në Arkitekturë. Charlotte bashkëpunoi me disa zyra (si, Balkrishna Doshi në Sangath, Rudy Ricciotti, OOS) dhe në vitin 2009 financoi praktikën e dizajnit urban OMNIBUS me Noboru Kawagishi. Drejtoresh e Programit të Masterit të Studimeve të Avancuara në Dizajnin Urban me Marc Angélil që nga viti 2014, ka një doktoraturë…

Read More

Valentin Kunik & Guillaume de Morsier


By | Lectures, News

AL/ Valentin Kunik & Guillaume de Morsier
 Office Zyra e Valentin Kunik & Guillaume de Morsier është themeluar në Lausanne, Zvicër në vitin 2010 nga Valentin dhe Guillaume. Interesi i tyre i përbashkët për një arkitekturë kritike dhe të përkushtuar I solli dy arkitektët së bahsku. Ata punojnë me territore si dhe në me instalime. Aktualisht projektet e tyre kanë të bëjnë me të ardhmen e jetesës dhe të punës, hapësirave të reja prodhuese dhe projektimit të infrastrukturës multifunksionale të peizazhit. Ata po zhvillojnë një arkitekturë që lidh njerëzit së bashku, si dhe me elemente fizike dhe organizma të gjalla….

Read More

Liam Young

By | Lectures, News

EN/ Liam Young Tomorrow Thoughts Today Sci-Arc Fiction & Entertainment Liam Young is a speculative architect who operates in the spaces between design, fiction and futures. He is cofounder of Tomorrows Thoughts Today, an urban futures think tank, exploring the local and global implications of new technologies and Unknown Fields, a nomadic research studio that travels on expeditions to chronicle these emerging conditions as they occur on the ground. He has been acclaimed in both mainstream and architectural media, including the BBC, NBC, Wired, Guardian, Time, and Dazed and Confused, is a BAFTA nominated producer and his work has been…

Read More

Antoine Wilmering

By | Lectures, News

EN/ Antoine (Ton) Wilmering Keeping it Modern, Getty Foundation Antoine Wilmering is a senior program officer at the Getty Foundation and oversees grant initiatives related to the conservation of cultural heritage around the world. He manages Keeping It Modern, an international grant initiative that continues the Getty Foundation’s deep commitment to architectural conservation with a focus on significant buildings of the twentieth century. Wilmering was trained as a conservator of wooden objects in the Netherlands and in the UK, and prior to joining the Getty in 2004, he taught conservation at the Graduate Institute of Conservation of Cultural Relics at…

Read More

Ivan Kucina

By | Lectures, News

EN/ Ivan Kucinais a professor at Dessau International School of Architecture, Anhalt University of Applied Sciences. He worked at the Faculty of Architecture, University of Belgrade from 1996 to 2014.. He was a guest professor at the Parsons New School for Design, New York, Polis University, Tirana, KTH Stockholm, GUTech, Muscat, Oman. His academic research focuses on sustainable architecture and urban development concepts based on informal building strategies and collaborative practices. He is a practicing architect and used to run an interdisciplinary architectural and design practice in Belgrade with projects that range from urban design and buildings to exhibition design and…

Read More

DPR-Barcelona

By | Lectures, News

AL/ Ethel Baraona Pohl and César Reyes Nájera dpr-barcelona dpr-barcelona është një zyre për hulumtime arkitektonike dhe shtëpi botuese e pavarur me bazë në Barcelonë, e themeluar nga Ethel Baraona Pohl dhe César Reyes Nájera, që në thelb kanë tre drejtime kryesore: botimin, kritikën dhe kurimin. Puna e tyre shqyrton se si arkitektura si disiplinë reagon në kryqëzim me politikën, teknologjinë, ekonominë dhe çështjet sociale. Hulumtimet dhe puna teorike është e lidhur me botimet kryesore në diskursin arkitekturor dhe shkrimet e tyre shfaqen në Open Source Architecture (Thames dhe Hudson, 2015), The Form of Form (Lars Muller, 2016), Together! The…

Read More

Ivan Blasi

By | Lectures, News

AL/ I lindur në vitin 1976 në Barcelonë, Ivan Blasi ka studiuar në fushën e arkitekturës në Barcelona Architecture School (ETSAB-UPC) ku diplomoi në vitin 2002. Pasioni për një profesion që merret me shumë çështje kritike të shoqërisë e solli për të eksploruar se si përputhet me politikë, teknologji , ekonomi dhe mbi të gjitha njerëzit. Në kundërshtim me individualizmin, Ivan Blasi ka bashkëpunuar me zyre dhe institucione arkitekturore të ndryshme, si një anëtar i ekipit dhe gjithashtu duke udhëhequr projekte të ndryshme, ndër këtyre praktikave ka punuar edhe me Docomomo International dhe Fundació Mies van der Rohe ku nëpërmjet…

Read More

Rainer Mutsch

By | Lectures, News

EN/ Rainer studied Furniture Design at the Denmarks Design Skole Copenhagen, Product Design at the University of Arts Berlin and completed his degree in Industrial Design (Prof. Paolo Piva) at the University of Applied Arts Vienna. Rainer Mutsch then worked as senior designer for Werner Aisslinger in Berlin for several years before opening his own design studio with a focus on product design in Vienna in 2008. Deeply committed to creating design with purpose and always having his notepad and a pen at hand, his open-minded approach allows Rainer Mutsch to invite an element of play into his work. Living…

Read More