Category

Lajmet

Shfaqja e Dokumentarit “Barbicania”

By | Lajmet, Ngjarjet

Barbicania eshte nje film qe percjell per nje muaj jeten e Barbican Center & Estate ne Londer, njerit nga arritjet me te medha te brutalizmit arkitektonik. Filmi, i ndertuar si nje ditar personal, prezenton eksperiencen e duos se regjisoreve gjat vizites se tyre ne Barbican, qe nga katet me te larta te objektit te banimit e deri tek nivelet e bodrumeve dhe qendres artistike. Barbicania ju fton te zbuloni personalitetet, stilin e jeteses dhe pejsazhet arkitektonike qe bejne Barbicanin projekt kaq special. Duke bashkebiseduar me personat qe banojne dhe shfytezojne Barbicanin, filmi ngreh pytjen e jetegjatesise se ketij projekti utopik…

Read More

KAF shkon ne Gjakova!

By | Lajmet, Ngjarjet

Festivali i Arkitektures ne Kosove do organizoj nje cikel te ligjeratave, puntorive si dhe shfaqje te filmit dokumentar ne Gjakove nga 6 Shtatori. Luke Pearson dhe Sandra Youkhana nga You+Pea dhe Bartlett, UCL do te mbajne ligjerate me 7 Shtator nga ora 19:00 si dhe do udheheqin puntorine 2 ditore “Back up Gjakova”. Simon Battisti, kuratori i paviljonit te fundit te Shqiperise ne Ekspoziten e Arkitektures ne Biennale te Venedikut 2016 , do mbaj ligjeraten e tij me daten 9 Shtator nga ora 19:00. Simoni do udheheq edhe puntorine 24 oreshe “Recording small Worlds” me 8 dhe 9 Shtator. Te…

Read More

Puntoria Documenting Modern Kosovo ne Prishtine

By | Lajmet, Ngjarjet, Workshops

Dega kombëtare e Docomomo_Kosova do organizoj puntori dokumentuese në qytetet kryesore të Kosoves gjat muajve Gusht, Shtator dhe Tetor 2017. Puntoria “Documenting Modern Kosovo”, e cila do organizohet në qytetet e Prishtinës, Gjakovës, Pejës, Mitrovicës, Ferizajit dhe Prizrenit, ka për qëllim dokumentimin e një numër të caktuar të objekteve moderne në Kosovë. Puntoria dokumentuses që do përdor udhëzuesit dokumentues nga Docomomo do shërbej si bazë e inventarizimit të Modernizmit në Kosovë si dhe për ekspozitën vituale të Docomomo’s “MoMove”. Docomomo International është një nismë ndërkombëtare për për Dokumentimin e objekteve, sajteve dhe lagjeve që i përkasin lëvizjës Moderne. Kjo organizatë…

Read More

Recording Small Worlds: Gjakova

By | Lajmet, Workshops

Gjatë 24 orëve të plota në Gjakovë do të mbahet një diskuptim, do te krijojmë dhe prezentojmë filma rreth hapësirave në qytet të cilat të japin mundësinë të tërhiqesh nga syri publik dhe të jesh vetëm. Jo në aspekt metaforik, një hapësira aktuale, jashtë shtëpisë, që sigurojnë strehim. Këto vende ndryshojnë nga dita në natë. Pjesëmarrësit do të eksplorojnë qytetin dhe do të dokumentojnë filma të shkurtër duke përdorur kamerat e tyre të telefonit dhe mjetet e redaktimit të pajisjes. Ne do të shfaqim rezultatet pranë audiencës të dielën. Intervistimi dhe prezantimi i fakteve inkurajohet por nuk kërkohet. Gjithëashtu edhe…

Read More

Back up Gjakova

By | Lajmet, Workshops

Mediat digjitale u japin rrugë të reja arkitektëve për t’u angazhuar në mjedise, duke na lejuar të formësojmë pritjet tona për botën reale. Video lojërat bashkëkohore përmbajnë hapësira që sfidojnë konceptet tona të qyteteve dhe i ndryshojnë ato drejt realiteteve të reja. Megjithëse kjo krahasohet me mediat e mëparshme si teksti apo filmi për të përshkruar qytetet, hapësirat virtuale ofrojnë aftësinë për të vepruar brenda një hapësire nën një sërë rregullash të vendosura. Ndërsa arkitektët dikur imagjinonin shoqëri dhe qytetërime të reja përmes vizatimit, ndoshta ata tani mund t’i testojnë këto si kultura virtuale të kapshme. Çfarë do të zgjedhim…

Read More

Students Review 2017

By | Ekspozita, Lajmet

KAF Student Review është ekspozita e vetme dhe më e madhe që tregon veprat e studentëve nga shkollat e arkitekturës në Kosovë. Këtë vit organizohet për herë të  pestë i mundësuar nga Knauf-Kosova, ArchiEdu & Formon dhe është realizu në partneritet me Universitetet AAB & UBT. Ekspozita e cila përmban më shumë se 500 vepra më të mira të studentëve të arkitekturës, do të mbahet në kampuset AAB & UBT, me veprat e studentëve të FNA-UP të publikuara online. Juria përbëhet nga përfaqësues të deleguar nga shkollat e arkitekturës lokale.

Read More

Sandra Youkhana & Luke Caspar Pearson | You+Pea

By | Lajmet, Ligjeruesit, Ngjarjet

You+Pea është një praktikë e dizajnit arkitektonik e themeluar nga Sandra Youkhana dhe Luke Caspar Pearson. Sandra basjkëpunim të gjërësisht me arkitektë dhe Dizajnerë, gjithashtu ka qenë asistente për hulumtime arkitektonike në Bartlett School of Architecture, University College London. Ajo ka dhënë mësim në programet e MArch dhe Urban Design në Bartlett. Luke është ligjërues për arkitekturë në Bartlett, ku ai është duke përfunduar një doktoratë të financuar nga UCL në video lojërat dhe arkitekturë. Luke është gjithashtu mësues i Bartlett Architecture Unit 4, bashkë-themelues i konferencës Drawing Futures dhe kurator i simpoziumit REALMS. Së bashku ata drejtojnë MArch Urban…

Read More

Swiss touch në Arkitekturën e Peisazhit

By | Ekspozita, Lajmet

The Swiss Touch in Landscape Architecture – një ekspozita mbi arkitekturën e peizazhit nga PRO HELVETIA – Këshilli i Arteve Zviceriane, i konceptuar nga Laboratoire Chôros, ENAC, EPFL. Pro Helvetia – Fondacioni zviceran për kulturën, prezanton The Swiss Touch in Landscape Architecture përmes 36 panelave, tre prezantimeve audio-vizuale dhe dokumentacionit online. Është një ekspozitë udhëtuese digjitale, e konceptuar nga Michael Jakob, Chôros, EPFL. The Swiss Touch in Landscape Architecture rikualifikon punën dhe ndikimin e arkitektëve të peizazhit zviceran. Arkitektura e peizazhit vazhdimisht transformon mjedisin dhe mënyrën se si i qasemi asaj. Kjo disiplinë moderne, e cila filloi rreth vitit 1800, evoluoi…

Read More

Adrian Lahoud

By | Lajmet, Ligjeruesit

Adrian Lahoud është Dekani i Shkollës së Arkitekturës në Royal College of Arts i cili tash e 4 vite resht emërohet si shkolla më e mire e artit dhe dizajnit në botë nga QS World University Ranking. Para rolit të tij të tanishëm në RCA, Lahoud ishte Drejtor i MA në Qendrën për Arkitekturë Kërkimore të Goldsmiths University, hulumtues në Projektin ERC të Arkitekturës kërkimore, Udhëheqës në Studion e MPhil të Qyteteve Projektuese në Arkitekturë dhe Dizajn Urban në AA School of Architecture dhe Drejtor i Dizajnit Urban MArch, Bartlett UCL. Lahoud per temen e doktoratures hulumtoi diskurset kombëtare të…

Read More