Category

Ligjeruesit

Sandra Youkhana & Luke Caspar Pearson | You+Pea

By | Lajmet, Ligjeruesit, Ngjarjet

You+Pea është një praktikë e dizajnit arkitektonik e themeluar nga Sandra Youkhana dhe Luke Caspar Pearson. Sandra basjkëpunim të gjërësisht me arkitektë dhe Dizajnerë, gjithashtu ka qenë asistente për hulumtime arkitektonike në Bartlett School of Architecture, University College London. Ajo ka dhënë mësim në programet e MArch dhe Urban Design në Bartlett. Luke është ligjërues për arkitekturë në Bartlett, ku ai është duke përfunduar një doktoratë të financuar nga UCL në video lojërat dhe arkitekturë. Luke është gjithashtu mësues i Bartlett Architecture Unit 4, bashkë-themelues i konferencës Drawing Futures dhe kurator i simpoziumit REALMS. Së bashku ata drejtojnë MArch Urban…

Read More

Adrian Lahoud

By | Lajmet, Ligjeruesit

Adrian Lahoud është Dekani i Shkollës së Arkitekturës në Royal College of Arts i cili tash e 4 vite resht emërohet si shkolla më e mire e artit dhe dizajnit në botë nga QS World University Ranking. Para rolit të tij të tanishëm në RCA, Lahoud ishte Drejtor i MA në Qendrën për Arkitekturë Kërkimore të Goldsmiths University, hulumtues në Projektin ERC të Arkitekturës kërkimore, Udhëheqës në Studion e MPhil të Qyteteve Projektuese në Arkitekturë dhe Dizajn Urban në AA School of Architecture dhe Drejtor i Dizajnit Urban MArch, Bartlett UCL. Lahoud per temen e doktoratures hulumtoi diskurset kombëtare të…

Read More

Hashim Sarkis

By | Lajmet, Ligjeruesit

Hashim Sarkis u emërua dekan i School of Architecture and Planning të Massachusetts Institute of Technology (MIT) në janar të vitit 2015. Para këtij posti Sarkis ishte në Graduate School of Design (GSD) të Universitetit të Harvard si Profesor i Aga Khan për Arkitekturë të Peizazhit dhe Urbanizm. Përveç ligjeratave në Universitetin e Harvardit dhe MIT, Sarkis ka mbajtur ligjerata të shumta në të gjithë botën duke përfshirë Universitetin Amerikan të Bejrutit dhe Programin Metropolis në Barcelonë. Përveç punës së tij akademike, Sarkis është arkitekti kryesor në firmën me bazë në Cambridge dhe Beirut, Hashim Sarkis Studios, e themeluar në…

Read More

Srdjan Jovanovic Weiss

By | Ligjeruesit

Srdjan Jovanoviç Weiss është arkitekt dhe autor me bazë në Nju Jork. I trajnuar në Harvard, Weiss është i përqëndruar në marrëdhënien mes artit, arkitekturës dhe shoqërisë. Në të kaluarën Srdjan ishte udhëheqës i hulumtimeve në Herzog & de Meuron dhe tani është drejtor në NAO. Weiss është ligjerues i shpesht në universitetin e Harvardit, Cornell, Penn dhe Columbia. Weiss publikoi tre libra lidhur me rajonin e Ballkanit: 1. Almost Architecture (Akademie Solitude, Stuttgart), 2. Socialist Architecture: The Vanishing Act (JRP Ringier, Zuerich) dhe Socialist Architecture: The Reapearing Act (The Green Box, Berlin). Srdjan është redaktor kontribues në revistën Cabinet…

Read More

Ibai Rigby

By | Ligjeruesit

Ibai Rigby është arkitekt dhe kritik i arkitekturës dhe dizajnit urban të bazuar në Austin të Teksasit. Ibai është aktualisht redaktor në platformën digjitale urbanNext.net. I trajnuar në Arkitekturë dhe Dizajn Urban në Universitetin e Gjenevës dhe Universidat Politècnica de Catalunya, ai ka punuar si arkitekt për disa praktika në Spanjë dhe Zvicër. Më vonë, punoi si arkitekt i konservimit për Trustin Aga Khan të Kulturës, duke promovuar ruajtjen dhe ripërdorimin e ndërtesave dhe hapësirave publike në qytetet historike, si dhe projekte shembullore të arkitekturës në botën muslimane në mënyra që mund të nxisin zhvillimin social, ekonomik dhe kulturor. Qasja…

Read More

Rand Eppich

By | Ligjeruesit

Rand Eppich është një arkitekt, studiues dhe mësues, puna e tij aktuale përqendrohet në rolin e ruajtjes arkitektonike për zhvillimin ekonomik si dhe në zhvillimin e komunitetit. Rand kohët e fundit është merrë me konservimin e Kullës së Othello-s dhe Manastirin e Agios Panteleimonas në Qipro për Programin e Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) – Partneritet për të Ardhmën. Rand gjithëashtu është pjesë e vlerësimit të kushteve dhe strategjive të ndërhyrjes së ardhshme për Bibliotekën Kombëtare të Kosovës me Fondacionin Kosovar për Arkitekturë dhe Fondacionin Getty. Kohët e fundit ai u kthye nga Makli, Sindh ku punonte për zhvillimin…

Read More

Gokhan Avcioglu

By | Ligjeruesit

Gokhan Avcioglu është një arkitekt  nga Turqia ku në vitin 1983 përfundoi studimet universitare në KSU / BA. Avcioglu është drejtor dhe themelues i zyrës GAD në Stamboll, që u themelua në vitin 1994. Ndër projektet e tij janë zyra private, hapësira publike, hapësira komerciale dhe banesa në Stamboll, Bodrum, New Jersey, Uashington DC, Virginia dhe Connecticut. Ndër projektet e tij fituese më të fundit janë AKH KNDU Villas, KUUM Hotel dhe Rezidenca, Qendra Logjistike Pinar, Divan Kurucesme dhe Trump Cadde. Ai ka fituar çmime të shumta, përfshirë Çmimin Turistik të Arkitekturës 1997, Medaljen e Bronzit në Miami Bienal në…

Read More

Bika Rebek

By | Ligjeruesit

Bika Rebek është një arkitekte që praktikon brenda formave heterogjene – si pjesë integrale e punës, shkrimit, hulumtimit dhe instalimit të saj, këto forma veprojnë si katalizatorë për mendimin e hapur të prodhimit arkitektonik. Bika është partnere në SibilaSoon, e bazuar në Nju Jork, me projekte që po zhvillohen në Shtetet e Bashkuara, Austri dhe Malajzi. Rebek është gjithashtu profesoreshë zëvendësues në Universitetin e Kolumbias dhe pjesë e New Inc, inkubatori i parë i udhëhequr nga muzeu. Në të kaluarën ajo ka punuar si projektuese arkitektonike për zyre të shumta të nivelit ndërkombëtar dhe më së fundi si dizajnere ekspozuese…

Read More

Dimitris Grozopoulos & Fani Kostourou

By | Ligjeruesit

Dimitris diplomoi në Shkollën e Arkitekturës, Universitetin Aristotel të Selanikut (2014) dhe vazhdoi studimet e tij duke bërë master në Urbanizëm në Universitetin e Kingston në Londër (2016). Ai është një artist graffiti, por gjithashtu hulumton forma të ndryshme të artit nga skicat në instalime 3D. Viteve të fundit, ka marrë pjesë në shumë punëtori, ekspozita dhe projekte të konkurseve që janë dhënë. Gjatë studimeve të tij, ai e pasuroi qasjen e tij arkitektonike nëpërmjet aktivitetit të eksplorimit urban, duke zbuluar konceptet e ndryshme të hapësirave të braktisura dhe rrënojat moderne. Fenomeni i prishjes urbane përbën zemrën e hulumtimit të…

Read More

Hanif Kara

By | Lajmet, Ligjeruesit

Hanif Kara është inxhinier strukturor dhe profesor në praktikën e teknologjisë arkitektonike në Shkollën e Lartë të Dizajnit në Universitetin e Harvardit. Qasja dhe interesimi i tij i posaçëm në dizajnin inovativ, ndërtimin e qëndrueshëm dhe metodat e analizës komplekse, e kanë lejuar atë të punojë në projekte pioniere, dhe punët e tij kanë fituar mbi 250 çmime të dizajnit duke përfshirë çmimin Stirling RIBA për Bibliotekën Peckham , Londër, në vitin 2000, dhe për Laboratorin Sainsbury, Cambridge, në vitin 2012, si dhe Çmimin RIBA Lubetkin për Pavilionin e Britanisë së Madhe në Shanghai Expo në vitin 2010. Hanif ishte…

Read More