Category

Workshops

Mapping Prishtina’s Nightscape – Puntori

By | Lajmet, Workshops

Punëtoria përbëhet nga eksplorimi i njohurive teorike dhe praktike për qytetin e Prishtinës (20/80), me fokus në temat estetike dhe hapësinore.  Çdo ditë është e ndarë në dy pjesë: përgatitja për fotosesion, me vëzhgim hapësinor, këshilla të xhirimit dhe rishikim i fotografive.  Ndërsa pjesa e dytë ka për qëllim vetë fotografimin; i cili do të përmirësojë aftësitë fotografike dhe estetike dhe do t’ju ndihmojë të formuloni një analizë të mjedisit të ndërtuar. Ne do ta ekspolorojmë Prishtinën me një pikëpamje si të një këndi lojrash, me fotosesione rreth vendeve me ndriçim artificial. Duke filluar nga qendra në zonën e daljes dhe…

Read More

Reframing the Public Realm: Mësime nga NYC – Puntori

By | Lajmet, Workshops

“Sfera publike përfshin më shumë se rrugët dhe trotuaret e qytetit. Përfshin përvojën e plotë shoqërore dhe publike për të lëvizur nëpër një qytet, nga brenda në një kafene deri te shtigjet e një parku apo buze uji, si dhe pika te ndryshme të vështrimit që ndërtojnë rrugët, trotuaret, dyqanet, fasadat dhe ndërtesat në gjithë përjetimin urban.” “Nga këndvështrimi i këmbësorëve, shkalla në të cilën ne mund të gjykojmë më së miri suksesin e dizajnit urban, elementët e ndërtesave, rrugët, trotuaret, gjelbërimi, ndriçimi dhe detaje të tjera ndihmojnë në krijimin e një përvoje intime njerëzore dhe kontribuojnë në karakterin dhe…

Read More

INTERSECTIONAL PUBLIC SPACE – PUNTORI

By | Lajmet, Ngjarjet, Workshops

Prishtina ofron shumë hapësira publike: Zona miqësore për këmbësorë në qendër të qytetit kufizohet me dyqane dhe kafene; lagjet e mbetura nga koha Jugosllave të rrethuara me gjelbërim, hapësira sportive e kënde të lojërave.  Megjithatë, vendbanimet e reja buzë qytetit ofrojnë një imazh tjetër.  Hapësirat publike të këtij “Qyteti Paralel” shpesh janë të ngarkuara nga trafiku i automjeteve, duke i harruar specifikat e vendit apo nevojat e banorëve dhe duke u mbështetur në monofunksionalizëm. Ambienti i ndërtuar përcakton se kush jemi? dhe ne (si arkitektë) mbajmë një përgjegjësi në promovimin e barazisë sociale.  Ne gjatë punëtorisë kemi për qëllim që…

Read More